Tak jsem včera přistoupil k praktickému cvičení ze zvedání auta v rámci sundání kastle z podvozku. Měl jsem na to cca 3,5 hodinky času, tak jsem se do toho dal..
Vybaven jedním nůžkovým zvedákem ze syslátů a druhým, lépe vypadajícím, zakoupeným z Aukra.
Jo...i ta kastle má dost míst, která umožňují její bezpečné zvednutí. Jen těch šroubů jsem se trošku nedopočítal a když už jsem si vždy myslel, že včil už tam nic není, ještě bylo

Navíc jsem objevoval jak rozpojit řazení, odundat pedály ... prostě absťák po takovéhle práci zmizel. Konečně nějaký tetání a hnětání
Mj. jsem přišel na to, že se kastle nedá zvedat s motorem v rámu. Teda motor jsem tam neměl, ale ony vadí i ty držáky motoru.
S čím se nesetká nikdo jinej je, že jsem musel navíc demontovat i držák zadního nárazníku, kteréhožto šrouby znemožňovaly nasazení ořechu na zadní matky zespodu... to tam mám dobastlený.
Diskutované nůžkové hevery mají pro podobné operace řady výhod oproti hydraulickým.
Především, jako ten můj, neklesají

Zvedají se velmi ochotně a lehce.
Ta dlouhatananánská skládací klika dosáhne až na druhou stranu, takže se vše dá zvedat z jedné strany auta.
... což se nakonec ukázalo jako danajská výhoda, protože pak jsem zjistil, že auto stojí tak blízko zdi, že budu mít problémy tam nastavět nějaký podpůrný systém uvažovaného druhu *)...

______
*) V závěrečné fázi mi to, sice po špalcích a nad příčkama, ale přece jen sjelo o cca 10 cm dopředu, taxem při rekognoskaci situace zjistil tuto nemilou událost...
______
Zatím to připravuju sám, ale možná že budu muset svolat brněnské skřítky, aby mi to pomohli hodit vedle na stojan. I když můj velký vzor Pavel Pavel...
Nejsem hotov, kastle je ovšem nad rámem, ale pobavil jsem se! To jo!!! A o to nám má jít především.